Baba vagyok, egy kisvizsla!
Egy kiskutya életéről szóló blog. Kinek neve Baba. Sok vicces és érdekes dolgot tartogat minden kutyaszerető ember részére. babavilag.blog.hu

Babavilag

Sziasztok! Ha szeretnétek belenézni egy kis vizsla életébe katt ide!

Friss topikok

  • tarkakutya: Egyszer (vagyis kétszer, mert oda-vissza) már Nándi is vonatozott, és ő már buszon is ült, Carlos ... (2011.07.08. 08:09) Beszámoló
  • babavilag: @Rebix: Tetszett neki, bár ide már a kis kalandunk után jutottunk el, így elég kimerült volt, no m... (2011.04.27. 16:49) Húsvéti kalandok II.
  • babavilag: @Hubavizsla: Jaj nagyon szégyellem magam, hogy ilyen rég írtam, és igazából régóta kész egy bejeg... (2011.04.22. 20:59) Süt a nap!
  • tarkakutya: Örülünk, hogy komplikációk nélkül sikerült átvészelni ezt a dolgot! (2011.03.23. 19:52) Varratszedés
  • Rebix: @babavilag: A Luna április 8-án lesz egy éves. Először én is figyeltem, hogy ne nyalja, de két gye... (2011.03.14. 08:50) Túl a műtéten

Linkblog

A vizsla nem agresszív kutya!(?)

2009.10.28. 22:24 | babavilag | 16 komment

Ez biztos?
Régen (mielőtt Baba hozzám került) nekem sem egy agresszív, harapós kutya ugrott be, ha a vizslára gondoltam.
Ma mikor Babát sétáltattam hirtelen egy futó ugrott elénk a kanyarba, amire Baba ugyebár úgy reagált, hogy egy méterrel előtte megállt és ugatásba kezdett. Ha az ugatását elemeznem kellene, akkor azt mondanám nem támadó, hanem sokkal inkább ijedségből eredő megmutatom én neked, hogy kire hozd a frászt ugatás. Szerencsére a futó nem csapott patáliát, csak megjegyezte, hogy a vizslák pedig általában nem agresszívak. Természetesen azonnal magamhoz hívtam, megnyugtattam és elnézést kértem.
Kutyámat ismerve nem lepődtem meg, mert tudom, ha valaki hirtelen közel kerül hozzá azonnal megijed és visszaijeszt, vagy ha szimplán gyerek vagy férfi jön felénk akkor is hasonlóan reagál. Eddig azt hittem talán valamilyen kölyökkori sérelem miatt van, mert sosem volt bátor és közvetlen kutya (Lásd: Babával az első nap) . Sokat gondolkodom ezen mostanság, de nem jutok többre, mint hogy nem szereti a férfiakat ( bár van egy pár akit kifejezetten kedvel), és a gyerekeket meg azért nem szíveli, mert hirtelen mozdulatokat tesznek, és visító hangnemben kommunikálnak, ami bántja a fülét. Beszéltem erről egy vizslás gazdival és ő is azt mondta, hogy az ő kutyája az nem csak az embereket nem tűri, hanem a kutyák közül is csak keveset tűr meg. Az övé már támadott is gyerekre. S mikor mondtam, hogy de hát a vizsla egy barátságos, kedves és közvetlen kutya, azt mondta igen (?) szerinte általában nem.
Meg is néztem az interneten a fajta jellemzőit és ezt találtam: "Nyugodt vérmérséklete, mérhetetlen emberszeretete van….Nem lehet sem agresszív, sem félénk."
Hát nem tudom… Én a sajátomon és az ő vizsláján kívül csak kedves és barátságos vizslákkal találkoztam. És önök?

vizsla

A bejegyzés trackback címe:

https://babavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr871482654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Volla 2009.10.29. 20:33:06

Szerintem kezdj dolgozni ezen, ne hagyd rá a kutyára. A félelem adódhat abból, hogy rossz idegrendszerű kutyát fogtál ki ( ez többnyire, ha megfelelő kennelt választasz, akkor elkerülhető), de abból is, hogy nem lett megfelelően szocializálva.. Minden kutyát el lehet rontani a standardben leírt jellemzőktől függetlenül.

csakabill 2009.10.29. 20:45:11

nálunk Zazi akkor sem harapna meg senkit ha a farkára lépnek, az ugatás nála is sokkal inkább a félelem jele mint az agresszióé

fbal 2009.10.29. 20:53:45

Több kutyám is volt már, a legagresszívabb a magyar vizsla volt. És nemcsak a vizsla ilyen, ugyanígy a tacskó, de akár a puli is hasonló.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2009.10.29. 20:56:37

A mi vizslánk a postást is megkergette anno :D
Nem volt agressziv, de azért kutyából nem lesz hot-dog :)

4runner4ever · http://drotvizsla.wordpress.com 2009.10.29. 21:03:57

@fbal: Ha több kutyád is volt, akkor furcsa élményeid lehetnek, amenyiben szerinted a vizsla a legagresszívebb. Az ugatás egyátalán nem egyenló az agresszióval.

NateDog · http://www.natedog.hu 2009.10.29. 21:26:24

keress fel egy kutyaiskolat vagy kikepzöt. Addig amig nem kesö!

belekotty 2009.10.29. 21:49:41

Nekem 3 vizslám van, olyan szinten fegyelmezettek hogy a nyúlról visszahívom őket. Elképzelhetetlen hogy ezek embert bántsanak.
Nem kennel kérdése a dolog.
A harmadik vizslámat egy olyan alomból kaptam ajándékba ahol 11 kiskutya volt és nekem adták a legkisebbet. Annál kedvesebb, barátságosabb kutyát elképzelni sem lehet. A legnagyobbat a tenyészkan gazdája kapta. Annál veszélyesebb, agresszívabb vizslát még nem láttam, ha "Dömper" kikerül az utcára a szomszédok nem mernek kilépni a kapun. Már volt hogy szóltak nekem hogy Dömper kintvan az utcán, menjek már és vigyem haza, mert a gazdája csak este megy haza. Még a gazdája barátait is harapta már meg. Ott két vizsla van, a papa Alfréd és Bruno a fia, a "Dömper". Nekem ugye 3 van. Ha megyünk a 5 vizslával hegyre, akkor az én jelentlétemben Dömper kezesbárány. Szóval nem kennel és nem vér kérdése. Ott egy fiatal kedves hölgy a gazda, aki szerintem nem elég erélyes a két hatalmas kutyájával.

Volla 2009.10.30. 07:37:18

@belekotty:
Hidd el rengeteget le lehet szűrni abból, hogy milyen egy kutya felmenőinek személyisége. Nyilván nem soha venném meg egy idegbeteg , agresszív vagy félős kutya kölykét(az ilyen kutyákat jobb helyeken nem is tenyésztik tovább), de ha nincs alkalmam megnézni a szülőket, akkor erről nem tudok tapasztalatokat szerezni.
A másik,hogy már bizonyos szinten a tenyésztőnél megkezdődik a kiskutyák szocializációja. De ha az a kert hátsó részében tartja a kutyákat, minden ingertől elzárva és alig találkoznak emberrel a kicsik vagy esetleg rossz tapasztalatokat szereznek, akkor szegényeknek elég traumatikus kikerülni a világba, az új gazdihoz.

babavilag 2009.10.30. 22:58:14

@NateDog:
Köszönöm a figyelmeztetést ,de szerintem azzal nincs gond h Baba ne fogadna szót, mert amint szóltam odajött hozzám. Megpróbálom viszont azt a módszert h sok jó tapasztalatot szerezze férfiak és gyerekek társaságában, hogy ne féljen tőlük.

babavilag 2009.10.30. 23:02:11

@Volla:
Baba szocializálódása a kutyákkal nagyon jó kis kora óta, viszont az emberekkel már közel sem olyan rózsás a helyzet, pedig a lakótelepen is sétálunk vele, ahol kis kora óta találkozik emberekkel. De még azt is megfigyeltem, hogy azt akinek van kutyája és férfi azzal nincs baja, azoktól nem fél.

babavilag 2009.10.30. 23:05:49

@belekotty:
Baba mikor elhoztuk már egy emberektől félős kiskutya volt. Babával viszont határozott vagyok és azzal nincs is probléma, hogy ne hallgatna rám, rám mindig hallgat és odafigyel, s amit mondok neki azt végre hajtja.

Hubavizsla · http://hubavizsla.blog.hu 2009.11.03. 07:52:39

Ez egy vitaindító felvetés volt! Gratulálok, el lett találva a téma! :-) Nos amikor a kutyám hozzám került én is elhittem azt ami a standardban van. Nyugott, jól tanítható stb. stb.... De fel kellett ébrednem a rózsaszín álomból és belevágni a kőkemény munkába. Valaki írta előttem, hogy sokat számít a kennel. Igen számít és azt is írtátok, hogy minden kutyát, még a legjobb kennelből származót is el lehet rontani. Így van! Ez is igaz. De az is igaz, hogy a vizsla is kutyából van. Természetes ha bizonyos helyzetekben megrémül, az már nem mindegy, mit csinál. Ha megáll egy méterre és ugat, azzal jelzi, határozott jelenlétét, hogy tettrekész, ha a helyzet úgy kívánja. Például a multkor békésen sétálunk a lakótelepi házak előtt. Épp megyünk el egy lépcsőház ajtó előtt, amikor egy néni kitör az ajtón egy hatalmas zsákkal, hogy a nénit nem is lehetett látni csak a zsákot. Mind a két ajtófélfához neki vágta, úgy rontott ki, hogy nekem is össze rándult a szívem, gyomrom. Huba teljesen úgy reagált, mint Baba. A néni vissza "ugrott" ugyanolyan zajosan, mint ahogy ki akart jönni, Huba ugrott még egyett hátra és még kétségbeesetten ugatott . De akkor már beállt elém, oldalával a lábamhoz. Megsimogattam, megnyugtattam, nyugott, halk kiegyensulyozott hanggal. Ő meg abba hagyta az ugatás. A néni meg kiabált utánam, hogy az agresszív kutyámat miért nem tartom pórázon és szájkosárba. Miért a szájkosár, hogy ne ugassa meg? Pórázon is ugyan úgy el ugrott volna és egyébként sem felé ugrott, hanem meszebb tőle. És akkor én is agresszív vagyok, meg ideggyenge, mert legsziveseen leütöttem volna... könyörgöm, hogy lehet így kijönni az ajtón?! A lényeg a pozitív megerősítés, és hogy érezze a kutyusod, hogy TE a helyzet magaslatán vagy. A lehető leg békésebb hangon kell megnyugtatni, simogatni. Ha Te vagy a főnök, akkor az ilyen helyzet megoldását rád bízhatja, majd Te megvéded őt. Valószínüleg, nem te vagy a falkavezér. Hallgat rád, megcsinálja a kéréseid, de vészhelyzeten átválalja a szereped, nem bízik benned, annyira.... De nincs elveszve a dolog! Keress fel egy szakembert és privátba szívesen ajánlok neked egy-két hasznos szakirodalmat!

babavilag 2009.11.03. 20:42:54

@Hubavizsla:
Úgy érzem félreérthetően írtam meg ezt a bejegyzést. Viszont azzal nem értek egyet, hogy Babának nem én lennék a falka vezére. Mert a családban én vagyok akire a legjobban odafigyel, akihez a legjobban kötődik és nekem fogad szót a legjobban. És ez nem csak a magam megállapítása, mert mások is tulajdonképpen mindenki ezt mondja. Látható a különbség ha én vagy ha a testvérem sétáltatja. Az lehet hogy nem bízik bennem ilyen helyzetekben, ezt elismerem, de dolgozunk dolgon.:) Azt viszont még had mondjam el hogy azt megfigyeltem mennyire sokat számít a reakciónk az ilyen helyzetekben, mert ha feszülté válunk, megijedünk azt azonnal megérzik és majmolják. Egyébként akkor én nyugodt voltam és azonnal megnyugodott ő is és rögtön oda jött hozzám, egyébként az is probléma volt hogy 5 méterrel előttem ment, egy olyan helyen ahol csak kutyások szoktak sétálni.
A szakirodalom ajánlást megköszönném!:)

Hubavizsla · http://hubavizsla.blog.hu 2009.11.05. 09:19:24

Nos ezt a falkavezérséget is sokan félreértik. Más az, hogy rád hallgat a legjobban és más az, hogy intézkedik helyetted. Én négy órában dolgozok (tanítok) a párom 8-10 órát van távol (tanít és judozik) Ha mind a ketten dolgozunk, akkor anyósomék vigyáznak Hubára. Ők nyugdijasok, így nem unatkoznak, meg Hubának is jó ha nincs egyedül. Szóval a lényeg, hogy én vagyok vele a legtöbbet. Rám hallgat és mindent megcsinál nekem. De vészhelyzetben úgy gondolja, majd ő megvéd! A párommal nem csinálja ezt, neki is megcsinálgatja a feladatokat, de inkább félelemből (sosem bántotta, csak jó mély a hangja és elég ha egy picit dühösebben szól rá. Azt hiszem nálunk ő a falkavezér. Tőle tart. Engem inkább partnernek tekint, szeret és szereti, ha boldog vagyok, hozám bújik, mindent megtesz értem. Ha lent vagyunk és két irányba megyunk. Például én át megyek a boltba, még a párom Hubát sétáltatná... gondolkodás nélkül jönne velem. Engem követ, félelmét is leküzdi, csak mellettem legyen. Szóval valahogy így gondoltam, hogy nem Te vagy a falkavezér. Ne haragudj, nem akartalak megántani... persze ezt csak Te tudod, hogy nálatok mi a helyzet.

tarkakutya 2009.11.07. 09:26:32

Szerintem semmiképp nem nevezhető agresszivitásnak, ha egy kutya ugat! Ők így (is) kommunikálnak. Ha morog, meg vicsorog közben, az persze más, de ebben a helyzetben nem erről volt szó. Carlos alapvetően nem ugatós, de a hajléktalanokat, alkoholistákat messziről kiszúrja és alaposan megugatja őket. Egyhelyben állva tisztes távolságból. Visszahívom, megnyugtatom, meg is szoktam kötni és szépen tovahaladunk.
A futók nem is érdeklik, de ha látom, hogy közeledik egy, mindenképpen megfogom a kutyát. Nem mindenki szereti a kutyákat, nem lehet tudni, hogy ki hogy reagál.
süti beállítások módosítása